Revista 2017-11-15T11:30:43+00:00

Revista FEMEIA PERFECTĂ/FEMEIA IMPERFECTĂ

 joi, 22 decembrie 2011

 Gânduri de sărbători…


Cine ştie, poate că spiritul sărbătorilor de iarnă se ascunde undeva, în munţi, departe de forfota străzilor- serile aglomerate, iar dimineţile golite şi mirate ca după o bătaie cu zăpadă. Prin forfota oraşului, mă gândesc la faptul că, totuşi, important este nu atât locul în care te afli, ci ceea ce simţi, cât de deschis eşti la tot ce este minunat în jurul tău. Poţi alege să priveşti latura întunecată a vieţii sau, fără să-ţi minimalizezi problemele, să faci tot ce poţi să ieşi la liman, şi în acelaşi timp să alegi să vezi şi partea frumoasă a ei. Niciodată nu e prea târziu, iar viitorul depinde de noi, şi începe chiar acum!Putem astfel alege să fim alchimiştii propriilor noastre vieţi. Este ca un joc, dar un joc care ne menţine vii, optimiste şi sănătoase la minte şi la trup.

La multi ani!

Sărbătorile bat la uşă cu clinchet de clopoţei… Forfota mulţimii pe străzile arhicunoscute ale oraşului (unele pline de gropi) ne face să ne amintim de copilărie… atunci când nu aveam nici o grijă şi când eram fericite cu foarte puţin. Poate că nici nu ne trebuie foarte mult pentru a fi fericiţi… Poţi să te simţi mizerabil având mulţi bani, sau te poţi simţi ca o regină atunci când ai puterea de a te bucura de orice fleac, exact ca un copil.  Poate în special sărbătorile de iarnă ne oferă ocazia de a ne reaminti să fim ca nişte copii, să ne redescoperim inocenţa pierdută, creativitatea, speranţa şi bucuria de a trăi…Din păcate, în multe cazuri sărbătorile se transformă doar în goana nebună după cumpărături şi în „dezmăţ” gastronomic… (inevitabil, cu repercursiuni asupra bunei dispoziţii, asupra siluetei, şi nu în ultimul rând asupra sănătăţii..). Este o adevărată artă să ştii să păstrezi echilibrul pentru a avea parte de sărbători cu adevărat fericite, pline de momente de neuitat.

Miercuri, 23 noiembrie 2011

“Belly dance mi-a schimbat percepţia asupra propriului corp”

Un psiholog ne spune cum i se modifică trăirile psihice 
şi percepţia asupra corpului în timpul dansului oriental Ioana Ţăranu este psiholog şi este prietena mea.. Curioasă de unde atât entuziasm pentru dansul din buric, şi fiind sătulă de atâtea exemple negative pe care le-am văzut la televizor, am decis s-o chestionez…

Întrebare? Ai făcut o pasiune pentru Belly dance (n.r. dans oriental cunoscut sub numele de “dans din buric”). Cum ai ajuns să dansezi şi de ce ai ales belly dance? 
Raspuns: Totul a început cu participarea la un workshop. M-am simţit minunat acolo, iar ritmurile acestui dans m-au „chemat”. A fost dragoste la prima vedere. Am ţinut cont de entuziasmul şi bucuria ce s-au trezit în mine şi mi-am propus să continui. Pe parcurs am descoperit că de fapt este mai mult decât un simplu dans, este o cale directă de conştientizare a spaţiului interior. Se spune că ritmurile lui îşi au originea în profunzimi, în sunetul esenţial al bătăilor inimii pe care le auzim pentru prima dată în pântecul mamei.

Întrebare? Ai putea să ne spui ce înseamnă de fapt Belly dance?

Raspuns: Belly dance, sau „dansul în jurul propriului sine”, este un instrument senzual de autodescoperire, o modalitate de a te vindeca, o cale uşoară de a intra în contact cu propriul corp, o posibilitate de unire a minţii cu simţurile. Este o cale de autocunoaştere, o modalitate de a te descoperi, de a-ţi dezvălui feminitatea. Forma aceasta de dans te pune în contact cu graţia, cu senzualitatea, cu sexualitatea, cu frumuseţea.

Întrebare? Ca psiholog care practică acest dans oriental ai posibilitatea de a te analiza, de a-ţi observa starea psihică în timpul dansului. Mi-ai spus că ai mai încercat şi alt gen de dans, ai făcut şi fitness. Ce simţi în mod special când dansezi belly dance, există o modificare a trăirilor la nivel psihic? S-a transformat ceva în interiorul tău, există si un alt mod, neştiut, de a te simţi bine in pielea ta şi de a te accepta asa cum eşti, fizic şi mental? 
Raspuns: S-a transformat cu siguranţă, prin acest stil de dans m-am “centrat”, mi-am regăsit feminitatea, graţia, senzualitatea, frumuseţea… dar şi forta interioară, vitalitatea, curajul de a- mi deschide inima. Am intrat în contact cu fiecare părticică din corpul meu, cu zona abdomenului, cu şoldurile, cu bazinul meu, cu trunchiul meu şi am început să le iubesc. Uitasem de ele…. le-am neglijat mult timp, trăind doar la nivel mental. Prin această formă de dans m-am întors „acasă”, m-am întors la mine, m-am întregit. Belly dance mi-a schimbat percepţia asupra propriului corp. Mişcările de dans m-au ajutat să-mi conştientizez blocajele, inhibiţiile, tensiunile, sentimentele şi atitudinile faţă de ceilalti, faţă de viaţă. Conştientizându-le mi-a fost mult mai usor să le rezolv şi să mă raportez într-un mod armonios la viaţă.

Întrebare? Ce le-ai recomanda cititoarelor revistei noastre care ar dori să înveţe acest dans, fie chiar şi pentru ele însele? Există şi unele restricţii?

Raspuns: Această formă de dans linişteşte mintea şi spiritul. Mişcările folosite te obligă să-ţi „aminteşti” de trunchiul, de bazinul şi de şoldurile tale. Folosirea lor intensă amplifică şi revitalizează forta sexuală a femeii. Această forţă o poate ajuta să dea naştere unei noi vieţi şi în acelaşi timp să-şi dezvolte nivelul de conştienţă. Ar putea fi numit şi un dans al feminitaţii şi al spiritualităţii. Este potrivit oricărei femei, indiferent de vârstă, este un dans care o ajută să-şi exprime toate stările şi sentimentele, dorinţele, suferinţele şi bucuria de a fi femeie. Pentru a evita mişcările greşite care ar putea dăuna coloanei vertebrale, este indicat ca familiarizarea cu acest dans să aibă loc într-un cadru organizat, sub supravegherea unui instructor.

Interviu- Psihol. Mihaela Begiu- Perelighin

Sâmbătă, 5 noiembrie 2011 – Yin si Yang

Poate aţi auzit de celebrele Yin si Yang. Ce reprezintă? Orientalii, care tratează orice tulburare la nivel psihic, fizic sau spiritual, prin metode complexe, spun că oriunde în univers, dar şi în interiorul fiinţei umane se află ambele energii- energia pasivă, feminină, Yin, şi cea activă, masculină, Yang. Astfel, poţi să te duci la o consultaţie din cauza faptului că eşti anxios (ai o stare proastă, nelinişte fără motiv, agitaţie, presentimente) şi să ai surpriza că ţi se recomandă doar schimbarea regimului alimentar. Schimbarea obiceiurilor alimentare îţi va schimba nu numai starea de spirit, îţi va da şi energie şi te va şi însănătoşi. Practic, totul este gândit în ansamblu: corpul, mintea şi psihicul, sufletul sunt un tot unitar, care nu pot fi separate în mod artificial.

Azi şi occidentalii ştiu că emoţiile negative pot îmbolnăvi, însă din păcate abordarea se face pe anumite categorii: medicina alopată tratează corpul, psihologia sufletul.. Nu spun că este total incorect, vreau doar să subliniez că oricum ar fi, ar trebui ca întotdeauna să luăm în considerare toate aspectele, pentru că toate sunt legate strâns intre ele. Astfel, alimentaţia poate influenţa nu doar starea de sănătate sau de boală, dar influenţează şi gândirea, puterea de concentrare şi chiar starea de spirit.

Până la urmă, hrana este combustibilul, aportul energetic pe care îl asimilam. Dacă avem o maşina scumpă nu o vom alimenta niciodată cu benzină proastă, pentru că motorul se va înfunda.. la fel şi cu hrana noastră, ea trebuie să fie de calitate şi echilibrata, pentru ca noi să fim sănătoşi şi eficienţi.

Deci, ce este Yin şi ce este Yang?

 

La nivel universal, Yin reprezintă starea de receptivitate, starea lunară, cum o numesc orientalii, starea de pasivitate şi corespunde aspectului feminin. Noaptea predomină energia Yin, iar ziua energia Yang, care reprezintă acţiunea, masculinitatea, puterea de determinare, aspectul aşa numit solar. Yin reprezintă femeia, şi Yang bărbatul.

Yin în deficit duce la masculinizare, la lipsa empatiei, chiar la cruzime, iar la nivel fizic poate determina o scădere excesivă în greutate. Yin în exces duce la îngrăşare, la pasivitate, la lipsa asertivităţii, la pesimism, la tendinţa de a aştepta ca alţii să decidă pentru noi.

Un bărbat cu un exces de energie feminină Yin va fi uşor efeminat, uşor de manipulat şi nu va fi prea fericit cu condiţia sa de bărbat; îi vor lipsi combativitatea şi energia specific masculine. Un exces de Yang în cazul unei femei poate însemna masculinizare, estomparea, în mare parte, a calităţilor care fac o femeie atractivă- feminitate, rafinament, intuiţie. O astfel de femeie va fi în general nefericită. Individual, în cazul unor dezechilibre, pot apărea majoritatea aspectelor sau doar unele dintre ele, dar de reţinut este că toate bolile grave sunt cauzate de un exces de Yin, în timp ce excesul de Yang dă boli acute, inflamaţii, febră, iritaţii si erupţii.

Introducerea în hrana zilnică a unor alimente preponderent Yang în cazul unei persoane deprimate, pasive, descurajate, poate avea efecte de reglare, de însănătoşire, de vitalizare şi de optimizare. În cazul unei persoane care are un deficit de energie Yin şi care este foarte agitată, nervoasă, alimentele preponderent Yin o vor calma şi o vor ajuta să se relaxeze.

De reţinut este că dacă raportul între Yin şi Yang este echilibrat, efectul este armonia la nivel fizic, psihic, mental, în timp ce orice dezechilibru duce la efecte multiple negative.

Publicat de Mihaela Perelighin 

Marți, 1 noiembrie 2011 – Ia o pauză! Trăieşte clipa!

Simţi şi tu că ritmul vieţii devine uneori copleşitor? Timpul este prea scurt parcă întotdeauna când este vorba de tine, dar suficient pentru alte nimicuri?

Iţi propun un mic exerciţiu. Ia o foaie de hârtie şi notează ce e mai important pentru tine. Fă-ţi timp în care să stai de vorbă cu tine. Care îţi sunt priorităţile? Iubitul, cariera, studiile, copilul, prietenii, enumeră tot ce ocupă un loc important în sufletul şi în viaţa ta, nu uita nimic. Poţi să adaugi mai multe vise, proiecte, planuri de viitor.

După ce ai terminat, priveşte lista. Opreşte-te, fără grabă, asupra fiecărui punct şi meditează la ce înseamnă pentru tine. Îţi doreşti cu adevărat acel lucru, şi dacă da, cât din timpul tău zilnic acorzi împlinirii acelui proiect, sau cât de mult eşti în contact cu fiinţa pe care o iubeşti?

Fă asta cu fiecare obiectiv. Dacă simţi, pe unele le poţi tăia de pe listă, iar în dreptul altora poţi adăuga şi altceva, care te inspiră. Fă apoi o mică pauză.

Rememorează cam ce se petrece într-o zi obişnuită. Fie că regăseşti în preocupările tale zilnice câteva din lucrurile care contează cu adevărat pentru tine, fie că asta nu se întâmplă, fă-ţi un plan în care să incluzi orice activitate care te apropie cu fiecare zi ce trece de ţelurile tale. Ai vrea să fi o mamă mai bună, o adevărată prietenă pentru copilul tău, dar programul îţi este prea încărcat? Sigur revăzând cum îţi decurge o zi obişnuită vei găsi acolo şi timpi morţi. O pauză în care vorbeşti cu prietenii pe Facebook şi în care i-ai putea telefona, sau prea multe seri petrecute la sala de aerobic, când ai putea arde calorii într-o plimbare cu cel mic…

Acum îţi propun o tehnică de relaxare pe care ai putea s-o aplici zilnic, poate chiar înainte de culcare. Alege un loc liniştit; preferabil pune în fundal, discret, un cd cu muzică de relaxare sau cu sunete din natură. Aşează-te cât mai confortabil pe un scaun sau pe un pat şi relaxează-ţi toţi muşchii, începând cu piciorul stang, piciorul drept, urcă încet spre abdomen, piept, mâini şi până în vârful capului.

Mintea are nevoie de o preocupare; alege să spui mental o scurtă rugăciune, sau dacă ţi se potriveşte şi te poţi concentra uşor vizualizează cu ochii minţii un peisaj mirific, în mijlocul căruia te afli: câţiva copaci dintr-o pădure, iar tu simţi adierea uşoară a vântului, sau poate valurile mării care îţi ating corpul, răcoritoare şi revigorante.
Pe măsură ce continui să te relaxezi, simţi cum încrederea şi bucuria te cuprind. Eşti aici, acum, energia curge prin tine, te purifică, te înfrumuseţează, te însănătoşeşte, îţi dă vitalitate şi poftă de viaţă.

E ca şi cum ţi-ai permite o scurtă pauză de la toate activităţile care se petrec în exteriorul tău şi ai trăi, pentru un moment, tu cu tine, în afara timpului.

Rememorează din nou ce este esenţial cu adevărat pentru tine: vizualizează- te ca şi cum ai reuşit să faci ce-ţi propui de atâta timp sau că eşti aşa cum îţi doreşti, şi bucură-te încă de pe acum. Nu uita că atragem invariabil ce gândim stăruitor, şi ai grijă ca preocupările tale să fie luminoase, pozitive, fără să încalce armonia universului. Totul este posibil, dar nu orice este permis, spune un vechi proverb.

Ai încredere, chiar funcţionează: creierul nostru, pe care se ştie deja că nu-l folosim în totalitate, în momentul în care ne purtăm ca şi când am fi veseli, optimişti, plini de succes înregistrează faptul că suntem astfel, iar noi chiar vom deveni mai bine dispuşi. Pe de altă parte, semnalele pe care le va transmite creierul întregului corp vor fi benefice; s-a demonstrat ştiintific faptul că emoţiile stenice (cele plăcute) dau imunitate, întreţin homeostazia organismului, iar cele astenice (neplăcute) provoacă boli, de la cele uşoare până la altele, mai complicate.Fă-ţi deci timp să-ţi aminteşti că exişti, că ai nişte idealuri, priorităţi, pe care, odată cu celelalte activităţi cotidiene- unele minore şi cronofage la care ai putea renunţa- le-ai putea pierde din vedere. Nu uita că totul începe cu corpul fizic.. Nici un fel de psihoterapie nu ne poate ajuta dacă nu ne implicăm şi corpul, eliberarea energiei statice şi acumularea de energie benefică se face doar începând cu corpul fizic. Poţi să îţi imaginezi că eşti liberă şi că zbori, dar atât timp cât corpul îţi este înţepenit la calculator nu vei face decât să te minţi singură. Lasă-ţi dreptul de a te bucura de o floare zărită la o fereastră în drum spre birou, de un tei înflorit, plăcerea de a te minuna, ca un copil, de toate nimicurile încântătoare care dau savoare prezentului, şi permite-ţi din când în când o tabletă de ciocolată, un parfum suav sau un weekend pentru sufletul tău. Din când în când repetă tehnica de relaxare şi de vizualizare a idealurilor tale, pentru a nu uita cine eşti şi ce te face să te simţi împlinită.

Publicat de Mihaela Perelighin 

Marți, 11 octombrie 2011 – Eros şi Thanatos

În inconştient, unde se află şi întreaga noastră energie, freudienii spun că există două mari categorii de pulsiuni (instincte, care la om, spre deosebire de animal, traversează întregul aparat psihic). Acestea sunt sexualitatea şi agresivitatea.
Dacă agresivitatea şi sexualitatea poartă o mare încărcătură energetică, e lesne de înţeles ce s-ar putea întâmpla în cazul reprimării acestora. Societatea ne obligă să le transformăm, să le aducem în stadiul de acceptabilitate.
Agresivitatea nu este prin ea însăşi un păcat. O formă de agresivitate este de exemplu şi atunci când muşcăm dintr-un măr, în general multe din obiceiurile necesare pentru supravieţuire presupun şi o anumită agresivitate.

Dar ce se întâmplă când, din cauza tipologiei noastre şi a educaţiei, ne-am obişnuit ca mai degrabă să negăm agresivitatea, să evităm s-o exprimăm, adică s-o reprimăm şi să luăm adesea faţa unui clovn trist, sfârşind prin a face compromis după compromis? Imaginaţi-vă o oală sub presiune. Dacă nu există o supapă, ea va exploda.
Agresivitatea reprimată poate duce la somatizare (simptome de boală provocate de tensiunea psihică negativă), la autoculpabilizare, la scăderea stimei de sine, la ineficienţă şi lista poate continua.

Gestaltiştii ne arată că aproape nimic nu este inacceptabil la noi înşine, atât timp cât noi ne acceptăm pe noi şi îi acceptăm şi pe alţii, oricât ar fi de diferiţi, şi dacă alegem o modalitate sănătoasă prin care să exteriorizăm tensiunea interioară. In Gestalt- terapie, pacienţii sunt încurajaţi să se exprime, să-şi reverse furia sau nemulţumirea asupra unor obiecte simbolice. La modul general, până la urmă calea cea mai simplă de a fi în contact cu noi înşine şi cu alţii, fără a cădea în capcana mecanismelor de apărare (care folosite în exces sunt dăunătoare), este să începem să trăim aici şi acum şi să alegem să ne exprimăm.
Cei care fac sport, dar mai ales persoanele asertive îşi exteriorizează probabil cel mai bine agresivitatea. Un asertiv, când cineva, ceva, îl deranjează, va găsi calea cea mai directă, însă politicoasă de a se adresa celuilalt, de a-şi apăra poziţia, şi va şti să spună NU atunci când este nevoie, fără nici un sentiment de culpabilitate atunci când nu este cazul.
O persoană care îşi reprimă agresivitatea va tăcea (alegerea e cea mai nefericită, pentru că, aşa cum am arătat, “înghiţirea” a tot ce vine din afară, fără să ne opunem, punând astfel stavilă propriilor dorinţe sau nemulţumiri, ne va cauza probleme).
Există şi categoria agresivilor, fără respect pentru cei din jur; aceştia vor apostrofa grosolan, fără menajamente, pe oricine le va încălca drepturile şi teritoriul. Sunt cei care aleg să se simtă bine indiferent de circumstanţe, şi astfel nu rămân cu frustrarea că au înghiţit orice; de obicei sunt foarte preocupaţi să nu fie socotiţi lasi, slabi şi atunci aleg să fie agresivi, pentru că asta le dă sentimentul puterii. Pentru psihicul lor e o modalitate de a se “răcori”, dar este extrem de deranjant pentru alţii şi nerecomandat.Asertivitatea şi dozarea propriei agresivităţi sunt extrem de importante pentru viaţa noastră psihică. Să nu ne temem, aşadar, de discuţii lămuritoare atunci când e nevoie, să nu ne temem să spunem NU atunci când o simţim, şi să evităm, pe cât posibil, să cădem în capcana agresivităţii extreme.

Publicat de Mihaela Perelighin 

joi, 6 octombrie 2011 – Cronica Observator- Bacau

joi, 22 septembrie 2011 – Cum să fii fericită?

Înţelepţii au spus-o demult, acum o confirmă şi oamenii de stiinţă: nu suntem doar materie, suntem şi spirit, energie luminoasă, scânteie divină ce dă viaţă, crează. Fizica cuantică demonstrează azi că totul este energie.

Fără să cad în misticism, pot s-o afirm cu toată siguranţa: dragi femei, avem libertatea de a alege- să fim preocupate doar de latura materială, până şi corpul să-l simtim doar la nivel fizic, material (şi să ne programăm, inconştient, ca de la 30- 40 de ani să arătăm mai îmbătrânite) sau să simţim şi energia a tot ce ne înconjoară, şi în acelaşi timp a propriului corp. Percepând energia, noi putem să fim acolo, în prezent, să trăim acel moment.. şi putem face modificări asupra corpului nostru în fiecare clipă, într-un mod natural şi simplu, prin propriile gânduri luminoase. Putem alege să fim sănătoase, frumoase, pline de vitalitate şi chiar, de ce nu, să sfidăm vârsta..

Orice femeie, oricât de “puternică” sau de neinteresată de aspectul ei exterior ar fi, poartă în ea esenţa energiei divine feminine- Shakti, aşa cum spun hinduşii. Intuiţia, creativitatea, romantismul, bucuria vieţii, toate le purtăm în noi, fie că o ştim, fie că nu. Gândurile şi încrederea noastră în perfecţiunea şi în frumuseţea universului din care facem şi noi parte vor ajunge să se materializeze.

Vi s-a întâmplat să vedeţi femei foarte frumoase care să pară goale pe dinăuntru? Sau femei realizate profesional care să fie nefericite în plan personal? Poate că secretul constă în a şti ce să alegem. Nu există o reţetă pentru toată lumea. Ştii că ai vrut întotdeauna să pictezi, dar nu ai avut timp pentru asta, sau nu ţi-ai dorit niciodată să fii casnică, deşi acum eşti? Ai avut o pasiune sau îţi poţi descoperi acum una, niciodată nu e târziu. Important e să alegi să-ţi exprimi acel ceva care zace în tine şi asteaptă să se exprime, pentru că atunci când nu exteriorizăm creativitatea din noi înşine suferim.

Trăind zi de zi aproape ca nişte roboţi (şi nouă, dragi femei, prea des ni se întâmplă asta, multe dintre noi fiind încărcate de responsabilităţi) poate nu simţim că am uitat să ne trăim viaţa, şi astfel e ca şi cum viaţa ne trăieşte pe noi. Chiar dacă traversăm o perioadă de criză financiară, grea pentru unele dintre noi, să nu uităm că avem responsabilitatea să fim fericite, pentru noi înşine şi pentru cei apropiaţi; aşadar să alegem mai degrabă simplitatea, naturalul, spontaneitatea, principiile sănătoase, dar niciodată îngrijorarea, tristeţea, descurajarea! Fericirea noastră şi sentimentul de împlinire vor fi negreşit molipsitoare. Atragem ceea ce gândim şi tot ce facem sau spunem se întoarce înapoi!

De obicei trăim fie în trecut, prin amintiri şi condiţionări, fie în viitor, prin planuri şi aşteptări. Când eşti prezentă şi mai ales când pui pasiune în ceea ce faci, eşti puternică şi eşti fericită. Grijile şi stresul ne pot îmbolnăvi, ne încercănează şi ne îmbătrânesc, iar gândurile pozitive aduc fericirea, ne dau imunitate şi ne fac parcă mai frumoase..
Marele psihiatru şi fondator al psihologiei analitice Carl Gustav Jung spunea că ne îmbolnăvim şi devenim nefericiţi atunci când uităm de relaţia cu Dumnezeu. Dacă ne gândim că natura este energie divină, înţelegem că orice desprindere artificială de mediul natural ne poate îmbolnăvi şi întrista sufletul, chiar dacă, din cauza obişnuinţei poate nu mai suntem conştiente de asta. Schimbul de energie dintre noi şi un copac, de exemplu, are efecte considerabile de întărire a aurei şi de vitalizare, iar aceste efecte sunt observabile cu ajutorul fotografiei Kirlian şi a aparatelor care măsoară aura.

Publicat de Mihaela Perelighin